wandelen met de hond
Alle voeten zijn welkom bij Podotherapie Drachten

Ontwikkeling van de kindervoet

Veel ouders maken zich zorgen over de voeten en stand van de benen van hun kind.
Vaak is deze bezorgdheid niet nodig.
In de meeste gevallen is het een normale fysiologische ontwikkeling, die past bij de leeftijd van het kind.
De ontwikkeling van de kindervoet en de stand van de benen verloopt zo ongeveer als volgt:

Pasgeborenen tot ongeveer 1 jaar.
De platte vorm van babyvoetjes wordt veroorzaakt door het dikke vetkussen dat onder de voet aanwezig is. De botten en spieren zijn nog niet volledig ontwikkeld.
Bij het trappelen en spelen met de voetjes ontwikkelen de spieren zich en worden de voeten en beentjes voorbereid op het lopen en het dragen van het eigen gewicht
Wanneer de voeten eenmaal belast gaan worden, staan de voeten eerst ver uit elkaar met de benen in een O-stand om het onzekere voortbewegen makkelijker te maken.

Vanaf ongeveer 1 tot 1,5 jaar.
Kinderen die net gaan lopen doen dit gewoonlijk met platvoeten en O-benen. Op deze manier hebben ze meer controle over het nog onzekere voortbewegen.
Letterlijk met vallen en opstaan worden de spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder. Het kind heeft nu ongeveer rechte benen.
Pas als een kind twee of drie weken goed zelfstandig kan lopen kunnen de eerste echte schoentjes worden aangeschaft. Deze moeten een soepele loopzool hebben en voldoende lengte, hoogte en breedte voor de tenen.

Tussen 2 en 3 jaar.
De O-stand van de benen wordt vaak een X-stand. Ook kunnen de enkels naar binnen vallen (knikvoetjes). Dit is, tot op zekere hoogte, normaal.
In deze tijd verdwijnt het babyvet onder de voeten.

Vanaf 5 jaar.
Wanneer de botten in de voet voldoende zijn uitgehard, groeien de benen en voeten meer en meer in een rechte stand. De X-stand zal geleidelijk aan verminderen.

Tussen 6 en 8 jaar.
In deze periode horen de benen recht te gaan staan. Tot een jaar of 7, 8 zijn de voeten en benen dus nog volop in ontwikkeling.

Een platvoet, O-benen, X-benen… het komt over het algemeen allemaal weer goed. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts. Dit is zeker aan te raden bij de volgende klachten:

  • overmatig struikelen
  • niet lang willen of kunnen lopen
  • afwijkende of kromme stand van de tenen
  • pijn in enkels, knieën, heupen of rug
  • pijn tijdens het sporten
  • vermoeidheid in voeten en/of benen
  • pijn in de voeten
  • ingegroeide teennagels

Uw huisarts kan uw kind indien nodig, verwijzen naar een podotherapeut.

Een platvoet, O-benen, X-benen, het komt over het algemeen allemaal weer goed...

Naar boven